(Edellisen näytöksen miehet värjöttelevät leirinuotiolla. Järvestä rantautuu Topelius hopliitin sotisovassa)

Topelius: Minä olen senesalkki, airut ja sanan saattaja. Teille koittaa nyt vakavat paikat!

Waltari: Ei hyvää päivää kyllä. Maistuisiko aperitiivi?

Saarikoski: Koskeeko tämä sitä saunaa, joka paloi?

Topelius: Vitut me siitä, sehän oli Järnefeltien paskasauna. Olette muuten vain olleet liian röyhkeitä ja jalovillin äpäräkansamme turmelleet. Nyt teistä on ilmoitettu ja teitä on varoitettu, nyt olette vapaata riistaa. Nautin tuomiosunnuntain maljan.

Helismaa: Häh? Onko sulla viinaa siinä.

Jukka Poika: Hypnoosiin, mä vaivun hypnoosiin!

(Metsän siimeksestä rynnistää vihdoinkin valikoima oikeita korkeasuurmiehiä groteskeissa juhlapuvuissaan. Alasuurmiehet on täten saarrettu.)

Snellman: Nyt seuraa kurinpalautus, te nuoret mastodontit! Pukinnahkainen piiskani puraisee pakarainne pintaa! Katukaa, katukaa syvästi kuin Simon Pietari Styxin takana ja alla Haadeksessa! Katukaa syntymäänne, te madot! Kusehan sinä tuohon tuleen, toveri kameraadi, jotta nousisit joukkoomme, noiden ylitse. Ai sinäkin siinä, Veikk'-Anter'. Antakaa kusen siis ristiin virrata, kuten vanhurskasta on.

Kivi ja Koskenniemi: Lorotamme alkoholipitoista virtsaamme vuolaasti liekkeihin ja ne yltyvät, ne yltyvät, ne yltyvät!

Runeberg: Flambergele! Vai nostetaan noita taitamattomia tahrureita nousukkaiksi paistikkaiksi?! Ööööö! (loikkaa perse edellä nuotioon) Suurmies on tosimies, vaikka kusessa paistaisi!

AW Yrjänä: Savu nuolee pakaroita, tiedäthän miltä tuntuu.

Lönnrot: Mitä tekin oikein luulitte. Voi voi. Eihän se näin käy. Sidon teihin kiinni tämmöiset vihulaiskimput, jotka suovat teille jomottavaa tuskaa ja syövyttävät syntisiä säkkejänne luuhun asti. Ne eivät anna teille hetken rauhaa, koska ette sellaista ansaitse.

Porthan: Näin sitä jalostetaan aatetta jaloa entisestään! Minä hieron kusiviinaa naarmuihin.

Agricola: Näin on hyvä. Tästä kelpaa retostella Olaus Petrille.

Runeberg: Että pitää tällaiseen vielä alentua! Halstrattu kankkuni on. Olkoon tämä opiksi Suomen kansalle, että se nöyrtyisi ja samalla vahvistuisi. Lujempaa! Pullo kiertämään! Siellä sitä elämän eliksiiriä on, suoraan kuolemattomuuden lähteestä. Jumalaisen täyttymyksen tinktuuraa!